یکی از مشکلات هزینهبری که مالکان با آن روبرو میشوند روغن سوزی ماشین است که در این مقاله به دلایل وقوع و رفع آن میپردازیم.
پیشرانه یک خودرو آرایشی پیچیده از قطعات ثابت و متحرک دارد که اکثر آنها برای کارکرد صحیح خود به مایع مهمی به نام روغن موتور نیاز دارند. بدون روان کاری روغن موتور، اصطکاک و گرمای زیادی وجود خواهد داشت و نتیجه آن آسیب دیدن قطعات داخلی پیشرانه و از کار افتادن آن خواهد بود. روان کاری روغن موتور نه تنها از ساییدگی قطعات به یکدیگر جلوگیری میکند بلکه مانع خوردگی و زنگزدگی آنها نیز میشود. به همین خاطر است که رانندگان باید به تعویض روغن موتور در زمان مناسب اهمیت بدهند.
اما بخشهایی در پیشرانه خودرو وجود دارد که روغن موتور نباید به آنها نفوذ کند و به همین خاطر چنین بخشهایی با واشرهای گوناگون آببندی شدهاند. در واقع روغن سوزی ماشین به این معنی است که روغن موتور وارد بخشهای ممنوعه شده است. بوی تند روغن و دود آبی اگزوز نشان میدهد که شاید نشتی روغن در بخشهای داخلی پیشرانه وجود دارد و درصورتیکه به آن بیتوجهی کنید هزینههای سنگینی را متحمل خواهید شد. البته باید به این نکته دقت کنید که هرچه از عمر خودرو بگذرد مصرف سوخت آن بیشتر خواهد شد بنابراین اگر در ماههای اخیر مجبور شدهاید روغن بیشتری را به خودروی کارکرده و قدیمی خود اضافه کنید، این امر ضرورتا نشان دهنده وجود مشکل نخواهد بود.
چه عواملی باعث روغن سوزی ماشین میشوند؟
اساساً دو علت اصلی خارجی و داخلی در روغن سوزی ماشین دخالت دارند. مشکل خارجی شامل نشتی روغن از سیستم روان کاری و ریختن آن روی قطعات داغ پیشرانه است. این نشتی میتوان از بخشهایی همچون فیلتر روغن و کارتل رخ دهد که دلیلش خرابی واشر و آببندی و یا نصب نادرست قطعات یاد شده خواهد بود. حتی خود کارتل نیز میتواند منبع نشتی باشد و مقصر آن نیز احتمالاً واشر است. خوشبختانه نشتی خارجی را میتوان با یافتن قطرات روغن روی زمین پیدا کرد. نشتی خارجی روغن موتور که بوی تندی هم دارد میتواند از درپوش اضافه کردن روغن به پیشرانه نیز باشد یعنی جایی که این مایع روی قطعات داغ پیشرانه ریخته و بوی تندی ایجاد میکند.
اما مهمترین مشکل زمانی خواهد بود که روغن سوزی ماشین از داخل پیشرانه اتفاق بیفتد. دلایل احتمالی متنوعی برای نشتی داخلی وجود دارد که از جمله آنها میتوان به فشار زیاد داخل کارتل اشاره کرد. این فشار بالا منجر به خرابی آببندی و فرار روغن خواهد شد؛ اما بدترین وضعیت زمانی رخ میدهد که روغن سوزی به خاطر خرابی رینگ پیستون رخ دهد و در این حالت روغن وارد محفظه احتراق شود. نه تنها بوی تند روغن از جمله نشانههای ورود روغن موتور به محفظه احتراق است بلکه دود آبیرنگ خروجی از اگزوز نیز چنین چیزی را نشان میدهد.
در صورت روغن سوزی ماشین باید چهکاری انجام دهیم؟
روش حل این مشکل به منشأ نشتی روغن یعنی نشتی خارجی یا داخلی بستگی دارد. اگر متوجه نشتی و ریختن روغن به زمین پس از پارک خودرو شدید، میتوانید منبع نشتی را از بخشهایی همچون فیلتر روغن، پیچ کارتل و یا خود آن پیدا کنید. شما با داشتن اندکی دانش خودرویی خواهید توانست فیلتر روغن را تعویض کنید و از صرف هزینههای گزاف بپرهیزید. البته درصورتیکه مشکل از فیلتر روغن بود میتوانید به تعویض روغنی هم مراجعه کرده و قطعه موردبحث را تعویض کنید؛ اما اگر منبع روغن سوزی ماشین از قطعات داخلی باشد باید به مکانیک خبره مراجعه کنید. باید گفت همه نشتیهای داخلی روغن هزینهبر نیستند و مثلاً زمانی که داخل سیلندر سالم خودرو دوده گرفته باشد، مکانیک میتواند آنها را تمیز کند.
اما اگر رینگ پیستونها آسیب دیده باشد داستان فرق خواهد کرد. این رینگها قابل تعویض هستند اما باید پیشرانه باز شده و قطعات جدا و دوباره سرهم شوند که هزینه و دستمزد این کار بسیار بالا خواهد بود. نکته دیگر اینکه بوی تندی که به مشام میرسد همیشه به روغن موتور مربوط نیست. اگر فکر میکنید خودروی شما به مشکل برخورده و دلیل اصلی آن را نیز نمیدانید پس بهتر است از یک مکانیک و تکنسین مشاوره بگیرید.