خودروسازان معتبر جهانی اهمیت ویژهای برای امنیت و ایمنی خودروها قائل هستند. ایموبلایزر یا سیستم ضد سرقت یکی از ویژگیهایی است که در خودروها بکار میرود تا مانع استارت زدن خودرو توسط سارقان شود. در واقع با استفاده از چنین سیستمی امکان سرقت خودرو به حداقل خواهد رسید. در این نوشتار از سلسله مقالات آموزشی کاروپارت میخواهیم به ایموبلایزر بپردازیم.
ایموبلایزر چیست؟
ایموبلایزر (Immobilizer) یا سیستم ضد سرقت خودرو سیستم الکترونیکی است که از استارت زدن خودرو با کلیدی غیر از کلید اصلی و تعریف شده برای آن خودرو جلوگیری میکند. این سیستم لایهای اضافی از ایمنی و امنیت را به خودروی شما اضافه کرده و آرامش خاطر را در پی خواهد داشت. ایموبلایزر به عنوان یک سیستم ضد سرقت عمل میکند و تنها درصورتیکه بتواند کد صحیح را از کلید خودرو دریافت کند اجازه استارت زدن را به خودرو خواهد داد. این سیستم باعث میشود سارقان نتوانند به سیستم استارت خودرو دسترسی پیدا کرده و آن را سرقت کنند.
اکثر ایموبلایزرهای مدرن امروزی دارای ترانسپوندری در کلید خودرو است که با ورود کلید به محفظه استارت کد را به ECU منتقل میکند. سیستمهای ضد سرقت اولیه گاهی اوقات از کلیدی جداگانه برای این کار استفاده میکردند و یا اینکه نیازمند دکمهای در کابین بودند تا برای غیرفعال شدن ایموبلایزر میبایست فشرده میشد. برخی خودروها دارای صفحه کلیدی بودند که میتوانست برنامهریزی شود و قبل از استارت خودرو شمارهای چهاررقمی را بپذیرد. البته امروزه چنین سیستمهایی به ندرت در خودروها بکار میروند. خودروهای مجهز به ورود و استارت بدون کلید نیازمند نزدیک بودن ریموت به خودرو هستند. برخی خودروها حتی به شما اجازه میدهند تا از گوشی هوشمند به عنوان کلید استفاده کنید. در این مدلها کد از گوشی به ECU انتقال داده میشود. در سیستمهای ایموبلایزر اولیه تنها یک کد برای سیستم برنامهریزی شده بود اما سیستمهای مدرن در هر بار استارت خودرو از کد متفاوتی استفاده میکنند.
ایموبلایزر چگونه کار میکند؟
هدف اصلی سیستم ضد سرقت خودرو جلوگیری از دسترسی فردی غیرمجاز به خودرو و روشن کردن آن است. این کار با کنترل موتور استارتر، سیستم سوخترسانی و استارت انجام میشود. حتی اگر از کلید اصلی خودرو استفاده شود، درصورتیکه ایموبلایزر کد صحیح را دریافت نکند سیستمهای یاد شده فعال نخواهند شد. اگر سیستم استارت خودرو دور زده شود، ایموبلایزر هنوز هم از استارت زدن خودرو جلوگیری خواهد کرد زیرا سیستم سوخترسانی یا استارتر پاسخی به درخواست نخواهند داد.
آیا خودروی من به ایموبلایز مجهز است؟
این سیستم در برخی کشورهای اروپایی از سال ۱۹۹۸ الزامی شده هرچند احتمال دارد برخی خودروها فاقد چنین ویژگیای باشند زیرا اولین ایموبلایزرهای خودرویی از کلیدی با ترانسپوندر یکپارچه در سال ۱۹۹۲ عرضه شدند و بسیاری از لوکس سازان شروع به استفاده از چنین سیستم ضد سرقتی کردند. برخی شرکتها همچون بی ام و از ایموبلایزرهای اولیه در سالهای قبل از ۱۹۹۲ نیز استفاده کرده است. اکثر خودروهای تولیدی پرتیراژ در کشور ما نیز به ایموبلایزر مجهز هستند و برای اطمینان از وجود آن در خودروی خود میتوانید به دفترچه راهنمای آن مراجعه کنید.
انواع مختلف ایموبلایزر
اگرچه تمامی خودروهای جدید طبق قانون باید با ایموبلایزر تولید شوند اما همه آنها عین هم نیستند. ایموبلایزرهای فابریک کارخانهای در سیستمهای الکترونیکی ادغام شدهاند و به خوبی نیز کار میکنند. البته این تکنولوژی بیوقفه در حال تکامل بوده و برخی سیستمهای قدیمی شاید در برابر هکرها آسیبپذیر باشند. اگر به دنبال ارتقای سیستم ضد سرقت خودروی خود هستید یا خودروی شما فاقد چنین سیستمی بوده چندین گزینه در بازار وجود دارند که ارزش نگاه کردن را خواهند داشت. برخی از این سیستمهای متفرقه از ارتباط وای فای سود میبرند و برخی نیز دارای محل ورود پین کد از طریق دکمههای روی داشبورد هستند. انواع سیستمهای ضد سرقت بکار رفته در خودروها بهطورکلی شامل ایموبلایزرهای تماسی و بینیاز از تماس خواهند بود. دسته اول نیازمند فعال شدن دستی دارند. در واقع میتوان این سیستم را با ورود دستی کد، کارت کلید و ریموت از کنترل از راه دور فعال کرد. سیستمهای بینیاز از تماس به حالت خودکار کار میکنند و در واقع مالک خودرو متوجه وجود و کارکرد این سیستم در خودروی خود نخواهد شد.
اختلال در ایموبلایزر با چه مشکلاتی همراه است؟
این سیستم به ندرت با اختلال روبرو میشود مخصوصاً اگر بهصورت فابریک کارخانه نصب شده باشد. البته همانند هر سیستم الکترونیکی و برقی دیگر، سیستم ضد سرقت نیز میتواند به خاطر مشکلات خود از کار بیفتند. از جمله نشانههای وجود اختلال در سیستم ضد سرقت خودرو میتوان به عدم باز و بسته شدن صحیح خودرو، عدم استارت خوردن پیشرانه، خاموش و روشن شدن غیرمنتظره آژیر هشدار خودرو اشاره کرد. خبر خوب اینکه بخش اعظم مشکلات ایموبلایزر به خالی شدن باتری کلید خودرو مربوط هستند. بسته به نوع سازنده و مدل خودرو، به راحتی میتوان باتری کلید ریموت را تعویض کرد. البته میتوانید برای آگاهی از مشخصات باتری به دفترچه راهنمای خودرو مراجعه کنید. اگر تعویض باتری مشکل را حل نکند باید دنبال مشکلاتی در سیستم برقرسانی و سیمکشی خودرو باشید.
آیا سارقان میتوانند ایموبلایزر را بیاثر کنند؟
اگرچه این سیستم باعث کاهش قابلتوجه سرقت خودرو شده اما شکستناپذیر نیست و هنوز هم شانس سرقت خودرو وجود دارد. سارقان هر روز روشهای جدیدی برای سرقت خودروها بکار میگیرند که از جمله آنها میتوان به روش ساده اما مؤثر یدک کشی خودرو (!) و همچنین روشهای پیشرفتهتری همچون استفاده از ترانسپوندرهای بیسیم برای کپی کردن کد منحصربهفرد کلید خودرو اشاره کرد. از آنجایی که بسیاری از خودروهای مدرن امروزی بهصورت استاندارد با سیستم ورود بدون کلید عرضه میشوند بنابراین میزان سرقت این دسته از خودروها نیز افزایش داشته است. برخی خودروسازان به مالکان اجازه غیرفعال سازی عملکرد ورود بدون کلید را میدهند و شما حتی میتوانید کلید خود را در کیف فارادی بگذارید که از رهگیری سیگنال کلید جلوگیری خواهد کرد.
چراغ ایموبلایزر چیست؟
برای آنکه از عملکرد این سیستم آگاه شوید میتوانید به پشت آمپرهای خودرو نگاه کنید که پس از خاموش کردن پیشرانه شاهد روشن و خاموش شدن کلیدی قرمز رنگ در مجموعه پشت آمپرها خواهید شد. درصورتیکه این چراغ بهصورت غیرعادی و پشت سرهم روشن و خاموش شود نشان دهنده وجود مشکل در سیستم خواهد بود.
از کجا بفهمیم خودرو ایموبلایزر دارد؟
همانطور که گفته شد در زمان خاموش بودن پیشرانه میبایست به مجموعه پشت آمپرها نگاه کنید. درصورتیکه یک کلید قرمز رنگ روشن و خاموش شد نشان دهنده وجود ایموبلایزر در خودروی شما خواهد بود. البته این راهحل برای تمامی خودروها یکسان نیست و بهتر است برای اطمینان از وجود ایموبلایزر به دفترچه راهنمای خودروی خود مراجعه نمایید.