لنت ترمز (Brake Pad) یکی از اجزای اصلی سیستم ترمز خودرو به حساب میآید. این قطعه که عمر مشخصی دارد و باید پس از تمام شدن تعویض شود جزو مهمترین و حیاتیترین بخشهای ترمز بوده و با استفاده از اصطکاک باعث توقف خودرو میشود. ایده و مفهوم لنتهای ترمز یا ترمزهای دیسکی به عنوان جایگزین ترمزهای کاسهای در سال ۱۹۰۲ و توسط لنچستر مطرح شد اما به دلیل هزینههای بالا و راندمان پایین نسبت به ترمزهای کاسهای شاهد استفاده گسترده از آنها تا پس از جنگ جهانی دوم نبودیم.
زمانی که تکنولوژی ترمز دیسکی بهبود یافت عملکرد ترمزها نیز کاملاً برتر از نمونههای کاسهای ظاهر شد. تفاوت عملکرد بین این دو نوع ترمز به حدی پررنگ بود که در سال ۱۹۵۳ جگوار مسابقهای مجهز به لنتهای ترمز توانست قهرمان مسابقات استقامت ۲۴ ساعته لمان شود. موفقیت جگوار را عموماً به استفاده از ترمزهای دیسکی نسبت میدهند چراکه به رانندگان اجازه داد سریعتر از پیچها عبور کنند و دیرتر ترمز را بکار گیرند و این امر نهایتاً منجر به قهرمانی شد. در اواخر سال ۱۹۶۳ بود که اکثر خودروها از ترمزهای دیسکی استفاده میکردند و در اواخر دهه ۶۰ میلادی نیز اختراع کالیپرهای ترمز ثابت باعث شد نصب لنتها راحتتر و ارزانتر باشد. اما یکی از مشکلاتی که میتواند هر رانندهای را کلافه کند سوت کشیدن لنت ترمز است. صدای گوشخراشی که در زمان ترمز گرفتن به گوش میرسد علتهای مختلفی دارد و ما نیز میخواهیم دلایل و روشهای رفع آن را خدمت شما عزیزان تقدیم کنیم.
علت سوت کشیدن لنت ترمز موتور
دلایل مختلفی برای سوت کشیدن لنت ترمز وجود دارد که از جمله آنها میتوان به اتمام عمر مفید لنتها، بهکارگیری لنتهای تقلبی و نامرغوب، وجود اشکال در دیسک چرخ، وجود مشکل در بلبرینگ چرخ ها، عدم تماس کامل و درست لنت با دیسک و… اشاره کرد.
بهکارگیری لنتهای تقلبی و نامرغوب
حتماً شما نیز در زمان تعویض لنتها با گزینههای مختلفی روبرو شدهاید که قیمتهای ارزانتری نیز دارند. در صورتی که از چنین لنتهایی استفاده کنید پس از مدتی شاهد سوت کشیدن لنت ترمز خودروی خود خواهید بود. دلیل آن نیز استفاده از متریال بیکیفیت است چراکه برخی شرکتها از مواد نامناسب در ساخت لنتها استفاده میکنند و زمانی که راننده ترمز میکند ذرات فلز و مواد تقلبی با چرخ تماس پیدا میکنند و در نهایت باعث سوت کشیدن لنتها میشوند.
پایان عمر مفید لنتها
از آنجایی که لنت قطعهای مصرفی محسوب میشود بنابراین عمر مشخصی دارد. بسته به سبک رانندگی افراد و برخی فاکتورهای دیگر، لنتها میتوانند دیر یا زود مستهلک شوند و سوت کشیدن یکی از نشانههای پایان عمر آنهاست. در این صورت قسمت خاصی از لنتها با دیسک برخورد میکند و صدای سوت و خراش فلزات به گوش میرسد. همین نشانهها به معنی فرا رسیدن زمان تعویض لنتها خواهد بود. توصیه میشود از لنتهای باکیفیت استفاده کنید تا دوباره شاهد سوت کشیدن لنت ترمز خودروی خود نباشید.
عدم تماس کامل و درست لنت با دیسک چرخ
گاهی اوقات لنت و چرخ زاویه مناسبی برای تماس کامل با یکدیگر ندارند و همین امر میتواند موجب ساییده شدن غیر همسان لنت و چرخ شود. در صورتی که چنین اتفاقی رخ دهد سوت کشیدن لنتها نیز وجود خواهد داشت. علاوه بر این مشکل میتوان کاهش کیفیت ترمز گیری و افزایش فاصله توقف را نیز حس کرد.
وجود مشکل در دیسک چرخ
گاهی اوقات موارد بالا بررسی میشوند و مشکلی پیدا نمیشود. در این حالت علت سوت کشیدن لنت ترمز میتواند از خود دیسک چرخ باشد. وجود خراشیدگی بزرگ روی دیسک یا قرار گرفتن سنگریزه و ذرات خارجی بین لنت و دیسک باعث ایجاد سر و صدایی همچون خراش فلز و سوت کشیدن خواهد شد. به همین خاطر ضروری است نسبت به بررسی دیسک چرخ و رفع مشکلات احتمالی آن نیز اقدام شود.
استفاده مکرر و طولانیمدت از ترمز
یکی دیگر از دلایل احتمالی سوت کشیدن ترمز میتواند ترمزهای پیاپی و به مدت طولانی باشد. در این حالت کارایی لنتها پایین میآید و اصطلاحاً داغ میشوند. بهتر است در این زمان خودرو را متوقف کنید و به آن کمی استراحت دهید تا دمای لنتها کاهش یابند و کارایی خود را بازیابند.
رفع صدای سوت لنت ترمز
اگر مدت زیادی از زمان تعویض لنتها میگذرد و فکر میکنید عمر مفید آنها تمام شده است میبایست نسبت به تعویض آنها اقدام نمایید. البته به احتمال زیاد با تعویض آنها نیز تا مدتی شاهد صدای سوت کشیدن لنتها خواهید بود چراکه هنوز لنت به درستی با دیسک هماهنگ نشده است. به همین خاطر باید با ترمز گیری های آرام و ایمن نسبت به جا افتادن درست لنتها اطمینان حاصل کنید.
همچنین باید دقت کرد از لنتهای باکیفیت استفاده شود. بهتر است این قطعه را از فروشگاههای معتبر و مطمئن تهیه کنید چراکه لنت ترمز اهمیت زیادی در ایمنی شما دارد. نصب صحیح لنتها نیز در رفع صدای سوت مؤثر خواهد بود. در صورتی که همچنان صدای سوت از لنتها به گوش میرسد شاید روغنکاری پشت لنتها بتواند آن را کمتر کند و از بین ببرد. یکی از راههای دیگر نیز به سمباده کشیدن سطح لنت مربوط میشود. همچنین تمیز کردن کالیپرهای ترمز و اجزای دیگر را نیز نباید از یاد برد. نهایتاً اگر هیچکدام از این روشها کارساز نبود شاید باید به سراغ دیسک چرخ و بررسی آن بروید و در صورت نیاز آن را تراشکاری کرده یا نهایتاً تعویض نمایید.
علت سوت کشیدن بوستر ترمز
بوستر ترمز به عنوان تقویت کننده نیروی پای راننده عمل میکند و نقشی کلیدی در ایمنی خودرو دارد. البته بوستر ترمز نیز میتواند مشکلاتی داشته باشد که بهصورت اجمالی به آن نیز میپردازیم. از جمله آثار خرابی بوستر میتوان به وجود صدای غیرعادی در آن، افزایش فاصله توقف خودرو، کشیده شدن آن به یک سمت، نشتی روغن، نرمی و سفتی غیرعادی پدال ترمز و… اشاره کرد. در صورتی که هر یک از این علائم به ویژه وجود صدای غیرعادی در بوستر را تشخیص دادید در اسرع وقت به یک مکانیک خبره مراجعه کنید تا اقدام به رفع مشکل نماید.
علت سوت کشیدن چرخ جلو هنگام حرکت
از دلایل اصلی سوت کشیدن چرخ جلو در زمان حرکت میتوان به وجود سنگریزه و گرد و غبار، داغ شدن لنت، رطوبت بالا و لبهدار شدن دیسک چرخ اشاره کرد. همچنین زمانی که لنت ترمز نو خریداری کرده باشید به دلیل عدم هماهنگی اولیه بین لنت جدید و دیسک میتوان شاهد صدای سوت بود. در این حالت میبایست ترمزهای نرم و ایمن در سرعتهای پایین را بگیرید تا لنتها اصطلاحاً جا بیفتند.
سوت کشیدن لنت نو
گاهی اوقات پس از تعویض لنتهای قدیمی با نمونههای نو شاهد سوت کشیدن لنتها خواهید بود که دلیل آن عدم هماهنگی لنتهای جدید با دیسک است. در صورتی که ترمز گیری را به نرمی و ایمنی انجام دهید پس از چند روز شاهد از بین رفتن صدای سوت خواهید بود. توصیه میکنیم حتماً از لنتهای باکیفیت و مطمئن برای خودروی خود استفاده کنید.
رفع صدای سوت لنت ترمز پراید
برای رفع صدای سوت لنت ترمز پراید میبایست اقداماتی همچون بررسی لنتها از نظر مستهلک شدن، بررسی دیسکها از نظر وجود خراش، بررسی وجود گرد و غبار و سنگریزه بین لنت و دیسک، بررسی کالیپرها از نظر شل شدن و… را انجام دهید. در صورتی که عمر مفید لنتها به پایان رسیده باشد میبایست نسبت به تعویض آنها اقدام نمود.